Дата розміщення: 28.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi

(у тисячах гривень)

Примiтка 1. Iнформацiя про Товариство
ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «КИЇВСЬКЕ ЦЕНТРАЛЬНЕ КОНСТРУКТОРСЬКЕ БЮРО АРМАТУРОБУДУВАННЯ» (надалi - Товариство) було створене на пiдставi рiшення Установчих зборiв Закритого акцiонерного товариства „Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування” вiд 09.08.2004 р.
Загальна iнформацiя
Код ЄДРПОУ: 33096208
Мiсцезнаходження: вул. полковника Шутова, 9, м. Київ, 03113, Україна
Дата реєстрацiї: 11.08.2004 р.
Розмiр статутного капiталу: 36 822 000,00 (тридцять шiсть мiльйонiв вiсiмсот двадцять двi тисячi) грн. 00 коп.
Акцiонери: юридичнi особи – 2 ; фiзичнi особи - 239 .
Основним напрямком дiяльностi Товариства є
25.30 Виробництво парових котлiв, крiм котлiв центрального опалення
28.14 Виробництво iнших кранiв i клапанiв
25.61 Оброблення металiв та нанесення покриття на метали

Примiтка 2. Умови функцiонування
Основними напрямками дiяльностi пiдприємства є:
• розробка та виготовлення електроiмпульсної, запобiжної, регулюючої та запiрної арматури для енергетичних об'єктiв.
• розробка, вдосконалення, виготовлення та випробування агрегатiв для систем аерокосмiчної галузi.
• виготовлення та постачання загальнопромислової арматури для рiзних галузей народного господарства, в т.ч. для нафтогазового комплексу, транспортної галузi, теплових станцiй, систем «Водоканалу», систем енергозбереження теплопостачання комунального господарства та iн.
• сертифiкацiйнi випробування трубопровiдної арматури.
• роботи з галузевої стандартизацiї....
Номенклатура продукцiї, яку виробляє та реалiзує Товариство, рiзноманiтна. Технiчнi параметри трубопровiдної арматури вiдрiзняються рiзноманiтнiстю робочих параметрiв: тиском, температурою, рiзними робочими середовищами, впливом клiматичних, механiчних та iнших факторiв. Бiльшiсть створених конструкцiй є унiкальними i не мають аналогiв у вiтчизняному та свiтовому арматуробудуваннi. Це арматура для енергетичних об'єктiв України, Росiї i далекого зарубiжжя, арматура для аерокосмiчної промисловостi, арматура загальнопромислового призначення для рiзних галузей народного господарства.
Продукцiя виробляється на замовлення згiдно з технiчними умовами Замовника, тому виробництво продукцiї „на склад” не має мiсця на пiдприємствi, що є ризиками вiдносно ведення бiзнесу.

Примiтка 3. Концептуальна основа складання звiтностi
Концептуальною основою фiнансової звiтностi за рiк, що закiнчився 31.12.2013 р., є МСФЗ.

Примiтка 4. Основнi положення облiкової полiтики
Облiкова полiтика Товариства розроблена на пiдставi Законi України „Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi” вiд 16.07.1999 р. № 996-ХII (зi змiнами та доповненнями), мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку (МСФЗ), Податкового кодексу України i Статуту пiдприємства з метою дотримання пiдприємством єдиної методики вiдображення операцiй та забезпечення своєчасного надання достовiрної iнформацiї користувачам фiнансової звiтностi.
В своїй облiковiй полiтицi Товариство керується принципами автономностi, обачностi, достовiрностi, повноти висвiтлення, превалювання сутностi над формою, послiдовностi, обачностi, нарахування i вiдповiдностi доходiв i витрат, перiодичностi, iсторичної (фактичної) собiвартостi та єдиного грошового вимiрника.
Актив (зобов’язання) класифiкується як поточний, якщо планується його реалiзацiя (погашення), або якщо планується його продаж чи використання протягом 12 мiсяцiв пiсля звiтної дати. Iншi активи (зобов’язання) класифiкуються як довгостроковi.
Функцiональною валютою i валютою представлення фiнансової звiтностi Товариства є нацiональна валюта України – гривня. Фiнансова звiтнiсть Товариства складається в тисячах гривень.
Ведення бухгалтерського облiку покладено на бухгалтерiю пiдприємства, яку очолює головний бухгалтер.
Транспортно-заготiвельнi витрати включаються до собiвартостi придбаних запасiв. При вiдпуску запасiв у виробництво, у продаж iншому вибуттi, оцiнку їх здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi.
Витрати операцiйної дiяльностi групуються по елементах з застосуванням рахункiв 9 класу. Класифiкацiя витрат здiйснюється у вiдповiдностi з затвердженим перелiком i складом статей калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї (робiт, послуг), розробленими планово-економiчною службою пiдприємства.
Для нарахування амортизацiї установленi такi строки корисного використання груп основних засобiв (з урахуванням вимог ст. 145.1 ПК):
Класифiкацiя груп основних засобiв та iнших необоротних активiв
i мiнiмально допустимих строкiв їх амортизацiї
Групи Мiнiмально допустимi строки корисного використання, рокiв (ст.145.1 ПК)
Група 1 Земельнi дiлянки Амортизацiя не нараховується
Група 2 Капiтальнi витрати на полiпшення земель, не пов’язанi з будiвництвом 15
Група 3 будiвлi 20
споруди 15
Передавальнi пристрої 10
Група 4 Машина та обладнання 5
З них: електронно-обчислювальнi машини та пов’язанi з ними комп’ютернi програми 2
Група 5 Транспортнi засоби 5
Група 6 Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) 4
Група 9 Iншi основнi засоби 12
Група 10 Бiблiотечнi фонди Нараховується в першому мiсяцi використання об’єктiв у розмiрi 100% їх вартостi (пп..145.1.6 ПК).
Група 11 МНМА
Група 14 Iнвентарна тара 6

Облiк вартостi основних засобiв, яка амортизується, в податковому облiку ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобiв та нематерiальних активiв (п. 146.1 ПК). Амортизацiя об’єкта основних засобiв нараховується протягом строку його корисного використання, але не менше мiнiмально доступного строку, встановленого пунктом 145.1 ПК. Строк корисного використання (експлуатацiї) об’єкта основних засобiв переглядається у разi змiни очiкуваних економiчних вигод вiд його використання (пп.. 145.1.4. ПК)
Амортизацiя нараховується в податковому та бухгалтерському облiку по основним засобам, якi вiдносяться до групи 4 «Машина та обладнання» та групи 5 «Транспортнi засоби», за методом прискореного зменшення залишкової вартостi (пп.. 3 пп. 145.1.5 ПК; IAS 16). За всiма iншими групами основних засобiв у бухгалтерському облiку амортизацiя нараховується з використанням прямолiнiйного методу (IAS 16). За групами 2, 3, 6, 9, 14 основних засобiв у податковому облiку нараховується амортизацiя за прямолiнiйним методом (пп.. 1 пп. 145.1.5 ПК).
Основнi засоби облiковуються за iсторичною собiвартiстю крiм групи 3 «будiвлi», котра облiковується за справедливою вартiстю. Межа суттєвостi для переоцiнки будiвель за справедливою вартiстю прийнята на рiвнi 10% вiд вартостi об’єкта, що облiковується за справедливою вартiстю.
Лiквiдацiйна вартiсть необоротних активiв для цiлей нарахування амортизацiї дорiвнює нулю.
Одиницею облiку нематерiальних активiв визнається окремий об’єкт (IAS 38 «Нематерiальнi активи»). Амортизацiя нематерiальних активiв нараховується прямолiнiйним методом. Термiн корисного використання кожного об’єкта вiдображається в актi, складеному комiсiєю.
Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв i бiблiотечних фондiв нараховується в першому мiсяцi використання об’єкта у розмiрi 100 вiдсоткiв його вартостi.
Облiк iнвестицiйної нерухомостi проводиться за первiсною вартiстю, зменшеною на суму нарахованої амортизацiї з урахуванням витрат вiд зменшення корисностi та вигод вiд її вiдновлення.
Запаси, якi не принесуть економiчних вигод у майбутньому, вважаються нелiквiдними i списуються в бухгалтерському облiку.
Готова продукцiя та незавершене виробництво вiдображається в бухгалтерському облiку та балансi за фактичною виробничою собiвартiстю.
Перевищення сум попереднiх дооцiнок об’єкта основних засобiв над сумою залишкової вартостi цього об’єкта щокварталу у сумi пропорцiйнiй нарахуванню амортизацiї, включається до складу нерозподiленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капiталу (IAS 16 «Основнi засоби»).
Для облiку матерiальних цiнностей на рахунку 22 „Малоцiннi та швидкозношуванi предмети” ПАТ «КЦКБА» дотримується їх максимального строку використання до 1-го року та максимальної вартостi 1 000,00 гривень. Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, при передачi в експлуатацiю, вилучається iз складу активiв (списуються з балансу) з подальшим веденням оперативного кiлькiсного облiку МШП за мiсяцем їх експлуатацiї на протязi строку їх фактичного використання (IAS 2).
Дохiд вiд реалiзацiї товарiв визнається за датою переходу права власностi на товар. Дохiд вiд надання послуг та виконання робiт визнається за датою складання акта або iншого документа, оформленого вiдповiдно до вимог чинного законодавства, який пiдтверджує виконання робiт, наданих послуг (п. 137.1. ПК).
Витрати операцiйної дiяльностi у складi витрат у податковому облiку визнаються вiдповiдно до вимог пунктiв 138.4, 138.6-138.9, 138.11 ПК. Собiвартiсть виготовлених та реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарiв, робiт послуг (п. 138.8 ПК). Iншi витрати визнаються згiдно з пунктом 138.5, 138.10-138.12, 140.1, статтею 141 ПК.
Дебiторська заборгованiсть визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання пiдприємством майбутнiх економiчних вигод та може бути достовiрно визначена її сума. Для визначення чистої реалiзацiйної вартостi дебiторської заборгованостi на кожну дату балансу обчислюється величина резерву сумнiвних боргiв. (IAS 37) Величина резерву сумнiвних боргiв визначається за методом застосування абсолютної сумнiвної заборгованостi.
Нарахування заробiтної плати працiвникам, її виплату та iншi розрахунки з працюючими проводяться згiдно (IAS 19, IAS 26) та вiдповiдно до чинного законодавства з урахуванням штатного розпису та наказiв товариства.
Облiк операцiй з зовнiшньоекономiчної дiяльностi ведеться згiдно з IAS 21, валютного законодавства та Податкового кодексу України.
Облiк реалiзацiї готової продукцiї, робiт, послуг, товарiв проводиться згiдно з IAS 18, IAS 20 та вiдповiдно до Податкового кодексу України.

Примiтка 5. Виручка вiд реалiзацiї
Операцiйний дохiд Товариства за звiтний i попереднiй перiоди формувався в основному за рахунок дiяльностi, пов’язаної з виробництво парових котлiв, крiм котлiв центрального опалення.
Операцiйний дохiд
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2014 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2013 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2012
Дохiд вiд реалiзацiї готової продукцiї на територiї України 19783 46723 59901
Дохiд вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами територiї України 99035 60800 44252
Дохiд вiд реалiзацiї товару на територiї України 627 3302 8662
Дохiд вiд реалiзацiї товару за межами територiї України - 226
Дохiд вiд реалiзацiї послуг на територiї України 264 3748 1910
Дохiд вiд реалiзацiї послуг за межами територiї України 712 135 6267
Всього 120421 114708
121218
Примiтка 6. Iншi операцiйнi доходи
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2014 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2013 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2012
Дохiд вiд реалiзацiї iноземної валюти 1371 751 398
Дохiд вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 1237 563 185
Дохiд вiд операцiйної оренди 348 532 549
Дохiд вiд оренди обладнання 14 5 3
Дохiд вiд операцiйних курсових рiзниць 11135 2034 2852
Дохiд вiд списання кредиторської заборгованостi 19 4
Iншi доходи 1269 7 21
Вiдшкодування за теплову енергiю 216 535 595
Нарахованi банком вiдсотки на залишок коштiв 22 10 15
Вiдшкодування за електроенергiю 170 121 12
Всього 15782
4577
4634
Примiтка 7. Iншi операцiйнi витрати
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2014 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2013 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2012
Сумнiвнi борги - 1268 1041
Негативнi курсовi рiзницi 25440 2421 3249
Втрати вiд знецiнення запасiв 30 61 264
Штрафи, пенi 7 472 77
Утримання бази вiдпочинку 432 421 469
Витрати на вiдрядження - 5 6
Технiчна документацiя 106 1458 -
Страхування фiнансових ризикiв 2782 1619 -
Оренда - 18 -
Науково-дослiднi випробування - 710 -
Собiвартiсть реалiзованих запасiв 951 448 -
Лiкарнянi першi 5 днiв 598 745 641
Вiдшкодування по пiльговим, науковим пенсiям 173 198 162
Утримання квартир їх амортизацiя 72 77 66
Допомога працiвникам неоподатковувана 22 24 39
Нецiльова матерiальна допомога 14 8 39
Вихiдна допомога 12 24 10
Медичний огляд - 14 54
Представницькi витрати 11 26 33
Забезпечення 33 2753 5181
Ритуальнi послуги 10 4 9
Витрати вiд браку 53 7 84
Авторська винагорода 15 27 19
Страхування членiв ДПД - - 2
Транзит тепло/електроенергiї 370 1279 -
Утилiзацiя вiдходiв виробництва - - 3
Приймання дощових та снiгових вод - 25 -
Утримання фельширського здровпункту 2 18 110
Вивiз побутового смiття 11 12 11
Iнтернет 18 18 17
Культ масова робота - 0 3
Коригування ПДВ 10 400 -
Iншi витрати 1774 287 2
Всього 32946 14847
11 591


Примiтка 8. Запаси
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Матерiали 6465 5210 7953
Комплектуючi 16784 9209 8764
Паливо 28 40 23
Тара 96 89 90
Будiвельнi матерiали 3 53 39
Давальницька сировина 177 181
Запаснi частини 14 94 91
Iншi матерiали 28 41 36
МШП 720 558 359
Всього 24315 15475
17355

Примiтка 9. Поточна дебiторська заборгованiсть
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Заборгованiсть за авансами виданими 6630 6758 9250
Заборгованiсть за наданими послугами, вiдвантаженою продукцiєю 61430 40615 33456
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 9028 6551 2476
Заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 5611 1591 1975
Всього 82699
55515
47137

Примiтка 10. Iнша дебiторська заборгованiсть
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Поворотна фiнансова допомога 6332 6400 2238
Аванси виданi по митним послугам 6 148
Лiкарнянi 146 63 61
Розрахунки з iншими дебiторами 55 13
Вiдступлення прав вимоги
Вiдрядження 27 16
Грошовi кошти в дорозi 2550
Всього 9028 6551
2476

Примiтка 11. Власний капiтал
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Статутний капiтал 36822 36822 36822
Дооцiнка виробничих корпусiв 36377 36439 53766
ЦМК залишкова вартiсть 10908 10908 11596
ЦМК нарахований знос 7016 7016 6328
Резервний капiтал 10191 9158
Нерозподiлений прибуток 5351 5530 13654
Всього 106665
105873
122166


Примiтка 12. Поточна кредиторська заборгованiсть
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю 13676 11719 19439
Податок з доходiв фiзичних осiб до сплати та iншi податки, що сплачуються до бюджету 1034 240 254
Зобов’язання за заробiтною платою 4825 1202 1278
Внески на соцiальне та пенсiйне страхування, що сплачуються на заробiтну плату 2093 572 619
Одержанi аванси 59218 48199 21165
Iнша кредиторська заборгованiсть 2835 2658 2681
Поточна заборгованiсть за довгостроковими зобов’язаннями (Лiзинг) 432 2069 4107
Всього 84113
66659
49543

Примiтка 13. Iнша поточна кредиторська заборгованiсть
31 грудня 2014 31 грудня 2013 31 грудня 2012
Поворотна фiнансова допомога
Порука 2634 2634 2634
Розрахунки з iншими кредиторами 201 24 26
Отриманi аванси не вiд основної дiяльностi 21
Всього 2835 2658
2681

Примiтка 14. Операцiї з пов’язаними сторонами
На 31 грудня 2013 та 31 грудня 2014 Товариство мало такi пов’язанi сторони: ТОВ «Панда-Iнвест».
Операцiй з пов’язаними сторонами протягом 2014 року не було

Примiтка 15. Безперервнiсть дiяльностi
Фiнансова звiтнiсть складена на основi припущення про безперервнiсть дiяльностi. Згiдно з цим припущенням Товариство розглядається як таке, що продовжуватиме свою дiяльнiсть у близькому майбутньому, не маючи нi намiру, нi потреби лiквiдуватися, припиняти дiяльнiсть або шукати захисту вiд кредиторiв згiдно iз законами або нормативними актами. Вiдповiдно, активи й зобов’язання облiковуються на тiй пiдставi, що суб’єкт господарювання буде здатним продати свої активи й погасити свої зобов’язання за умови звичайної дiяльностi.
Примiтка 16. Подiї пiсля дати балансу
Пiсля дати балансу жодних значних подiй, якi могли б вплинути на здатнiсть Товариства продовжувати свою безперервну дiяльнiсть, або таких, що вимагали б коригування оцiнки балансової вартостi показникiв звiтностi, не сталося.


Керiвник Рикунiч Ю.М.

Головний бухгалтер Костина О.В.