Дата розміщення: 26.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв немає. Змiн в органiзацiйнiй структурi вiдповiдно до попереднiх перiодiв не вiдбувалось. В звiтному перiодi важливих подiй розвитку не вiдбувалось.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; У розвитку товариства злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу не вiдбувалось.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу за 2015 рiк складала 535особ.
Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом за 2015 рiк скаладала 21 осiб
Фонд оплати працi за 2015 рiк склав 44 771 262,0 грн.
Порiвняно з попереднiм роком ФОП збiльшився за рахунок пiдвищення заробiтних плат працiвникiв.
Середня заробiтна плата всiх працiвникiв у 2015 роцi становила 6710,32 грн.
Працiвникiв Товариства регулярно направляють на семiнари по пiдвищенню квалiфiкацiї.





належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Емiтент не належить до будь-яких об'єднань.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спiльну дiяльнiсть у 2015 р емiтент не проводив
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб не мали мiсця протягом звiтного перiоду.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Принципи, оцiнки i методи облiку активiв, зобов’язань,капiталу, доходiв та витрат в облiковiй полiтицi пiдприємства визнано:
Одиницею бухгалтерського облiку запасiв вважається їх найменування. Транспортно-заготiвельнi витрати включаються до собiвартостi придбаних запасiв. При вiдпуску запасiв у иробництво, з виробництва, у продаж iншому вибуттi, оцiнку їх здiйснювати за методом середньозваженої собiвартостi. Основним засобом визнається актив, якщо очiкуваний термiн його корисного використання (експлуатацiї), установлений комiсiєю, бiльше року, а вартiсна оцiнка якого дорiвнює сумi, що перевищує 6 000,00 грн. Амортизацiя об’єкта основних засобiв нараховується протягом строку його корисного використання. Нарахування амортизацiї по основним засобам якi вiдносяться до групи «Машина та обладнання» та групи «Транспортнi засоби» здiйснюється за методом прискореного зменшення залишкової вартостi (П(С)БО 7; IAS 16). За всiма iншими групами основних засобiв нарахування амортизацiї здiйснюється з використанням прямолiнiйного методу (IAS 16).
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основнi види продукцiї та послуг.
1. Розробка та виготовлення електроiмпульсної, запобiжної, регулюючої та запiрної арматури для атомної енергетики.
2. Розробка, удосконалення, виготовлення та випробування агрегатiв для систем аерокосмiчної галузi.
3. Створення, удосконалення, виготовлення та випробування виробiв для вiтчизняного лiтакобудування.
4. Розробка та виготовлення арматури для теплоелектростанцiй.
5. Виготовлення та постачання загальнопромислової арматури.
6. Розробка та виготовлення електромагнiтної арматури.
7. Виготовлення та постачання арматури для транспортної галузi.
8. Розробка та виготовлення арматури для обладнання енергоустановок.
Вiд сезонних змiн випуск продукцiї не залежить.
Основними ринками збуту для виробiв атомної енергетики є:
в Українi - АЕС Запорiзька, Пiвденно-Українська, Хмельницька, Рiвненська;
в - Росiї - Калiнiнська, Нововоронезька, Балаковська, Бiлоярська, Волгодонська, Ленiнградська, Смоленська, Курська, Кольська, Бiлоруська та iншi;
- в зарубiжних країнах - Китай, Iндiя, Бiлорусiя, країни ЕС та деякi iншi.
Основними ринками збуту для виробiв аерокосмiчної галузi є пiдприємства Росiї.
Основними ринками збуту для виробiв лiтакобудування є пiдприємства України та Росiї.
Iнша продукцiя виробляється для пiдприємств України.
Основними факторами ризику, якi можуть впливати на кiнцевi результати, є:
iснуюча та майбутня правова база;
перспективи економiчного розвитку в цiлому;
фiнансова нестабiльнiсть (можливi змiни в оподаткуваннi, iнфляцiя);
неконвертованiсть нацiональної валюти.
пiдвищення поточних витрат,
зрив графiку поставок сировини, матерiалiв, технологiчного устаткування, паливно - енергетичних ресурсiв,
новi вимоги по екологiї,
нестача трудових ресурсiв,
змiна умов транспортування.
змiна попиту на продукцiю,
втрата позицiй на ринку,
поява конкуруючої продукцiї,
несвоєчаснiсть виходу на ринок з новою продукцiєю.
Для зменшення факторiв ризику пiдприємство працює з надiйними постачальниками та постiйно полiпшує умови працi, пiдвищує заробiтну плату працiвникам. ПАТ "КЦКБА" працює згiдно з укладеними договорами (контрактами). Позицiї на ринку є стабiльними завдяки високiй якостi продукцiї.
Для розширення ринкiв збуту пiдприємство працює над освоєнням нових видiв трубопровiдної арматури та пнемо-гiдро агрегатiв, а також проводить гармонiзацiю стандартiв iз вимогами замовникiв на ринках ЕС, Iндiї, Китаю.
Основними постачальниками матерiалiв та комплектуючих є:
- ВАТ "Металургiйний з-д "Електросталь" (Росiя), сталi нержавiючi,
- ЗАТ "Сплав-Спецтехнологiя" (Росiя), сильфони,
- ТОВ "Торговий дiм КольчугЭксИм) (Росiя), кольоровi метали,
- ТОВ "УПТК "Спецпромтехнiка", рiзнi матерiали, комплектуючi, iнструменти,
- ДП "УНДКТI "Дiнтем", гумово-технiчнi вироби та послуги з гумування виробiв,
- ВАТ "Електрометалургiйний завод Днiпроспецсталь", Україна, м. Запорiжжя,
- ВАТ "СКБ СПА", м. Чебоксари, Росiя - механiзми МЭО для регулюючої арматури;
- ВАТ "Тулаэлектропривод" м. Плеханово, Тульскої обл., Росiя - електроприводи для запiрної арматури;
- ТОВ Торговий Дiм "Тульский патронный завод", м. Тула, Росiя, - гарматне мастило ПВК.
Конкуренти в Росiї та iнших країнах:

- арматура високого тиску для АЕС: МК "Сплав" (Росiя), ЗАО «Завод «Знамя Труда», ЗАО «Саратовэнергомашкомплект», ЗАО «Фирма «Союз-01», MOSTRO (Чехiя), Sempel AG (Нiмеччина);

"Арако" (Чехiя), - арматура низького тиску для АЕС: НВО "Сатурн" (Росiя).
Основнi види продукцiї – трубопровiдна арматура для атомних станцiй, обсяги виробництва за 2015 рiк у грошовому виразi -142 млн.грн., загальна сума експорта в загальному обсязi – 83%, залежнiсть вiд сезонних змiн вiдсутня, основнi ринки - обїєкти України та Росiї , у 2015 роцi обсяг виробництва та реалiзацiї продукцiї для атомних станцiй порiвняно з 2014 роком збiльшився на 49%, джерела сировини – в основному постачальники України.

основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; За останнi п’ять рокiв вiдчуження активiв та значних iнвестицiй не вiдбувалось.
За останнi 5 рокiв придбано активiв за рахунок власних коштiв:
виробниче обладнання та iнструмент на загальну суму 23 647 тис.грн.
-списано обладнання та iнструмент на загальну суму 546 тис.грн.
-продано на загальну суму обладнання 536 тис.грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; За 2015р такi правочини не проводились
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Мiсцезнаходження основних засобiв, включаючи об’єкти оренди - за адресами:
вул. Полковника Шутова, 9 та просп. Перемоги, 53.

проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; На дiяльнiсть пiдприємства, як i на всi промисловi пiдприємства України в цiлому, iстотний вплив мають полiтичнi та фiнансово-економiчнi фактори. Ступiнь залежностi пiдприємства вiд законодавчих або економiчних обмежень середня
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; За 2015 рiк сплаченi штрафи, пенi, неустойки у розмiрi 1 673 тис.грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Фiнансування дiяльностi пiдприємства здiйснюються за рахунок власних коштiв вiд поточної дiяльностi з залученням кредитних коштiв в разi виконання довготривалих контрактiв та несвоєчасного погашення дебiторської заборгованостi. Шляхи покращення лiквiдностi – удосконалення фiнансового стану пiдприємства за рахунок збiльшення вхiдних та зменшення вихiдних грошових потокiв. Пiдвищення розмiрiв вхiдних грошових потокiв планується за рахунок:
- збiльшення виручки вiд реалiзацiї;
Скорочення вихiдних грошових потокiв планується за рахунок:
- зниження витрат, якi вiдносяться на собiвартiсть продукцiї;
- зниження витрат, якi покривають за рахунок прибутку.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; Перелiк не виконаних договорiв (Україна) за 2015р.
№ п/п № Договору, дата Замовник Сума договору Залишок на 01.01.2016
1 № 53-123-01-15-01769 от 14.08.2015 ОП ЮУАЭС 1 032 816,00 1 032 816,00
2 № 53-123-01-15-01837 от 09.09.2015г. ОП ЮУАЭС 276 000,00 276 000,00
3 № 53-123-01-15-01823 от 04.09.2015г. ОП ЮУАЭС 22 262 071,20 12 749 476,40
4 № 53-123-01-15-02006 от 06.11.2015 ОП ЮУАЭС 3 577 728,00 3 577 728,00
5 № 53-129-01-15-00611 от 20.11.2015г. ОП ЗАЭС 190 368,00 190 368,00
6 № 53-123-01-15-02039 от 20.11.2015г. ОП ЮУАЭС 95 328,00 95 328,00
7 № 28-4/77 от 12.03.2013г. ПАО "Насосэнергомаш" 5 191 735,20 1 119 459,60
8 № 012-14М от 14.08.2014г. ГП "НПКГ "Зоря-Машпроект" 2 052 000,00 1 026 000,00
9 № 20/05/69 от 28.09.2015 ОП "Атомэнергомаш" 947 232,00 832 416,00
10 № 044-14М/2307-ХКБМ от 26.11.2014г. ГП ХКБМ 611 820,00 305 910,00
11 № 375-13М от 07.03.2013г. ПАО "Азовобщемаш" 7 056 165,60 1 197 727,20
12 № 073-15М от 14.09.2015г. ПАО "Сумское НПО" 200 880,00 163 944,00
13 Дод. угода № 3 вiд 31.12.2015р. до Договору № 967-10 Корпорация "Укртрансбуд" 3 511 405,20 3 511 405,20
14 № 076-15М от 04.12.2015г. ГП "АНТОНОВ" 1 022 400,00 1 022 400,00

ВСЬОГО: 27 100 978,40


Перелiк не виконаних мiжнародних контрактiв за 2015р.
№ п/п № Контракту, дата Замовник Сума контракту Залишок на 01.01.2016
1 № 419-13М/1851-13/П от 09.10.2013 АО "НПФ "ЦКБА" 43 215 970,00р. 1 100 000,00р.
2 № КЭ-839/378-13М от 11.03.2013г. АО "ЕТЭ" 15 819 679,00р. 202 994,00р.
3 № 071-15М от 24.07.2015г. АО "ЕТЭ" 166 671 178,28р. 114 284 976,20р.
4 № 392-13М от 16.05.2013г. АО "АСТИАГ" 92 399 436,00р. 36 620 928,00р.
5 № 427-13М от 28.11.2013г. АО "АСТИАГ" 38 660 350,00р. 18 451 140,00р.
6 № 100-009/115 от 26.07.2013г. ЗАО "АТОМТЕХЭЛЕКТРО" 50 984 230,00р. 32 899 121,50р.
7 № 007-14М от 17.02.2014г. ООО "АРМАТОМ-М" 59 228 720,00р. 22 038 860,00р.
8 № 1412-14Ц от 29.12.2014г. ЗАО "ЦКТИА" 9 725 612,00р. 6 741 904,40р.
9 № 061-15М от 02.04.2015г. ЗАО "ЗЭО Энергопоток" 13 506 400,00р. 8 863 575,00р.
10 № 055-15М от 14.08.2015г. ООО "БК "Тяжпромарматура" 22 978 230,00р. 16 544 326,00р.
ВСЕГО: 257 747 825,10р.
11 № К078/12-1164 от 07.03.2012г. ПАО "ВАСО" 104 600,00 USD 27 000,00 USD
12 № 052-15М от 21.01.2015г. ЗАО "ЗЭМ РКК "Энергия" 5 920,00 USD 5 920,00 USD
ВСЕГО: 32 920,00 USD
13 № 7765/13610 от 08.10.2013 АО "АСЭ" 13 467 808,76 € 6 712 198,06 €
14 № 04-2015 от 05.05.2015г. "КСБ АГ", Германия 169 050,00 € 169 050,00 €
ВСЕГО: 6 881 248,06 €
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); • утримання частки ринку арматури для енергетичних об'єктiв ближнього i далекого зарубiжжя;
• збiльшення частки реалiзацiї арматури для енергетичних об'єктiв України та вiтчизняного лiтакобудування;
• прискорення освоєння ринку арматури європейських країн за всiма напрямами пiдприємства.
Це буде досягатись завдяки використанню сучасних економiчних методiв управлiння, посиленню маркетингової служби, залученню молодих спiвробiтникiв i цiлеспрямованого їх навчання, пiдвищенню квалiфiкацiї персоналу компанiї, постiйному пошуку шляхiв вдосконалення структури компанiї, менеджменту, мотивацiї працi, номенклатурної полiтики, iнвестицiйної привабливостi фiрми, застосуванню сучасних технологiчних процесiв.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; У 2015 роцi новi дослiдження i розробки не проводились.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Судових справ, за якими розглядаються позовнi вимоги у розмiрi на суму 10 або бiльше вiдсоткiв активiв емiтента не було


інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Основним видом дiяльностi ПАТ „КЦКБА” є науково-виробнича дiяльнiсть по створенню, модернiзацiї, виготовленню та постачанню спецiальної арматури для рiзних галузей промисловостi.
Основою виробництва на пiдприємствi є створення високоякiсної та конкурентоспроможної арматури, як по ступеню вiдповiдностi вимогам часу, так i по витратах на її забезпечення.
Заборгованостi перед державним бюджетом зi сплати встановлених законодавством України податкiв та зборiв товариство не має.