Дата розміщення: 19.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi
(у тисячах гривень)
Примiтка 1. Iнформацiя про Товариство
ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «КИЇВСЬКЕ ЦЕНТРАЛЬНЕ КОНСТРУКТОРСЬКЕ БЮРО АРМАТУРОБУДУВАННЯ» (надалi - Товариство) було створене на пiдставi рiшення Установчих зборiв Закритого акцiонерного товариства „Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування” вiд 09.08.2004 р.
Загальна iнформацiя
Код ЄДРПОУ: 33096208
Мiсцезнаходження: вул. полковника Шутова, 9, м. Київ, 03113, Україна
Дата реєстрацiї: 11.08.2004 р.
Розмiр статутного капiталу: 36 822 000,00 (тридцять шiсть мiльйонiв вiсiмсот двадцять двi тисячi) грн. 00 коп.
Акцiонери: юридичнi особи – 1 ; фiзичнi особи - 239 .
Основним напрямком дiяльностi Товариства є
25.30 Виробництво парових котлiв, крiм котлiв центрального опалення
28.14 Виробництво iнших кранiв i клапанiв
25.61 Оброблення металiв та нанесення покриття на метали
Примiтка 2. Умови функцiонування
Основними напрямками дiяльностi пiдприємства є:
• розробка та виготовлення електроiмпульсної, запобiжної, регулюючої та запiрної арматури для енергетичних об'єктiв.
• розробка, вдосконалення, виготовлення та випробування агрегатiв для систем аерокосмiчної галузi.
• виготовлення та постачання загальнопромислової арматури для рiзних галузей народного господарства, в т.ч. для нафтогазового комплексу, транспортної галузi, теплових станцiй, систем водопостачання та теплопостачання комунального господарства та iн.
• сертифiкацiйнi випробування трубопровiдної арматури.
• роботи з галузевої стандартизацiї.
Номенклатура продукцiї, яку виробляє та реалiзує Товариство, рiзноманiтна. Технiчнi параметри трубопровiдної арматури вiдрiзняються рiзноманiтнiстю робочих параметрiв: тиском, температурою, рiзними робочими середовищами, впливом клiматичних, механiчних та iнших факторiв. Бiльшiсть створених конструкцiй є унiкальними i не мають аналогiв у вiтчизняному та свiтовому арматуробудуваннi. Це арматура для енергетичних об'єктiв України, Росiї i далекого зарубiжжя, арматура для аерокосмiчної промисловостi, арматура загальнопромислового призначення для рiзних галузей народного господарства.
Продукцiя виробляється Товариством на замовлення згiдно з технiчними умовами Замовникiв , тому виробництво продукцiї „на склад” не має мiсця, що є ризиками вiдносно ведення бiзнесу.
Примiтка 3. Концептуальна основа складання звiтностi
Концептуальною основою фiнансової звiтностi за рiк, що закiнчився 31.12.2017 р., є МСФЗ.
Примiтка 4. Основнi положення облiкової полiтики
Облiкова полiтика Товариства розроблена на пiдставi Законi України „Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi” вiд 16.07.1999 р. № 996-ХII (зi змiнами та доповненнями), Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ), Податкового кодексу України i Статуту пiдприємства з метою дотримання пiдприємством єдиної методики вiдображення операцiй та забезпечення своєчасного надання достовiрної iнформацiї користувачам фiнансової звiтностi.
В своїй облiковiй полiтицi Товариство керується принципами автономностi, обачностi, достовiрностi, повноти висвiтлення, превалювання сутностi над формою, послiдовностi, обачностi, нарахування i вiдповiдностi доходiв i витрат, перiодичностi, iсторичної (фактичної) собiвартостi та єдиного грошового вимiрника.
Актив (зобов’язання) класифiкується як поточний, якщо планується його реалiзацiя (погашення), або якщо планується його продаж чи використання протягом 12 мiсяцiв пiсля звiтної дати. Iншi активи (зобов’язання) класифiкуються як довгостроковi.
Функцiональною валютою i валютою представлення фiнансової звiтностi Товариства є нацiональна валюта України – гривня. Фiнансова звiтнiсть Товариства складається в тисячах гривень.
Ведення бухгалтерського облiку покладено на бухгалтерiю пiдприємства, яку очолює головний бухгалтер.
Транспортно-заготiвельнi витрати облiковуються на окремому рахунку облiку запасiв з послiдуючим розподiлом . При вiдпуску запасiв у виробництво, у продаж iншому вибуттi, оцiнка їх здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi.
Витрати операцiйної дiяльностi групуються по елементах з застосуванням рахункiв 9 класу. Класифiкацiя витрат здiйснюється у вiдповiдностi з затвердженим перелiком i складом статей калькулювання виробничої собiвартостi продукцiї (робiт, послуг), розробленими планово-економiчною службою пiдприємства.
Для нарахування амортизацiї установленi такi строки корисного використання груп основних засобiв (з урахуванням вимог ст. 145.1 ПК):.
Класифiкацiя груп основних засобiв та iнших необоротних активiв
i мiнiмально допустимих строкiв їх амортизацiї
Групи Мiнiмально допустимi строки корисного використання, рокiв (ст.145.1 ПК)
Група 1 Земельнi дiлянки Амортизацiя не нараховується
Група 2 Капiтальнi витрати на полiпшення земель, не пов’язанi з будiвництвом 15
Група 3 будiвлi 20
споруди 15
Передавальнi пристрої 10
Група 4 Машини та обладнання 5
З них: електронно-обчислювальнi машини та пов’язанi з ними комп’ютернi програми 2
Група 5 Транспортнi засоби 5
Група 6 Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) 4
Група 9 Iншi основнi засоби 12
Група 10 Бiблiотечнi фонди Нараховується в першому мiсяцi використання об’єктiв у розмiрi 100% їх вартостi (пп..145.1.6 ПК).
Група 11 МНМА
Група 14 Iнвентарна тара 6

Облiк вартостi основних засобiв, яка амортизується, в податковому облiку ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобiв та нематерiальних активiв (п. 146.1 ПК). Амортизацiя об’єкта основних засобiв нараховується протягом строку його корисного використання, але не менше мiнiмально припустимого строку, встановленого пунктом 145.1 ПК. Строк корисного використання (експлуатацiї) об’єкта основних засобiв переглядається у разi змiни очiкуваних економiчних вигод вiд його використання (пп.. 145.1.4. ПК)
Амортизацiя нараховується в податковому та бухгалтерському облiку по основним засобам, якi вiдносяться до групи 4 «Машини та обладнання» та групи 5 «Транспортнi засоби», за методом прискореного зменшення залишкової вартостi (пп. 3 п. 145.1.5 ПК; IAS 16). За всiма iншими групами основних засобiв у бухгалтерському облiку амортизацiя нараховується з використанням прямолiнiйного методу (IAS 16). За групами 2, 3, 6, 9, 14 основних засобiв у податковому облiку нараховується амортизацiя за прямолiнiйним методом (пп.. 1 пп. 145.1.5 ПК).
Основнi засоби облiковуються за iсторичною собiвартiстю крiм групи 3 «Будiвлi», котра облiковується за справедливою вартiстю. Межа суттєвостi для переоцiнки будiвель за справедливою вартiстю прийнята на рiвнi 10% вiд вартостi об’єкта, що облiковується за справедливою вартiстю.
Лiквiдацiйна вартiсть необоротних активiв для цiлей нарахування амортизацiї дорiвнює нулю.
Одиницею облiку нематерiальних активiв визнається окремий об’єкт (IAS 38 «Нематерiальнi активи»). Амортизацiя нематерiальних активiв нараховується прямолiнiйним методом. Термiн корисного використання кожного об’єкта вiдображається в актi, складеному комiсiєю.
Амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв i бiблiотечних фондiв нараховується в першому мiсяцi використання об’єкта у розмiрi 100 вiдсоткiв його вартостi.
Облiк iнвестицiйної нерухомостi проводиться за первiсною вартiстю, зменшеною на суму нарахованої амортизацiї з урахуванням витрат вiд зменшення корисностi та вигод вiд її вiдновлення.
Запаси, якi не принесуть економiчних вигод у майбутньому, вважаються нелiквiдними i списуються в бухгалтерському облiку.
Готова продукцiя та незавершене виробництво вiдображається в бухгалтерському облiку та балансi за фактичною виробничою собiвартiстю.
Перевищення сум попереднiх дооцiнок об’єкта основних засобiв над сумою залишкової вартостi цього об’єкта щокварталу у сумi пропорцiйнiй нарахуванню амортизацiї, включається до складу нерозподiленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капiталу (IAS 16 «Основнi засоби»).
Для матерiальних цiнностей якi облiковуються на рахунку 22 „Малоцiннi та швидкозношуванi предмети” ПАТ «КЦКБА» встановлено максимальний строк використання до 1-го року та максимальну вартiсть - 6000,00 гривень. Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, при передачi в експлуатацiю, вилучається iз складу активiв (списуються з балансу) з подальшим веденням оперативного кiлькiсного облiку МШП за мiсяцем їх експлуатацiї на протязi строку їх фактичного використання (IAS 2).
Дохiд вiд реалiзацiї товарiв визнається за датою переходу права власностi на товар. Дохiд вiд надання послуг та виконання робiт визнається за датою складання акта або iншого документа, оформленого вiдповiдно до вимог чинного законодавства, який пiдтверджує виконання робiт, наданих послуг (п. 137.1. ПК).
Витрати операцiйної дiяльностi у складi витрат у податковому облiку визнаються вiдповiдно до вимог пунктiв 138.4, 138.6-138.9, 138.11 ПК. Собiвартiсть виготовлених та реалiзованих товарiв, виконаних робiт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарiв, робiт послуг (п. 138.8 ПК). Iншi витрати визнаються згiдно з пунктом 138.5, 138.10-138.12, 140.1, статтею 141 ПК.
Дебiторська заборгованiсть визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання пiдприємством майбутнiх економiчних вигод та може бути достовiрно визначена її сума. Для визначення чистої реалiзацiйної вартостi дебiторської заборгованостi на кожну дату балансу обчислюється величина резерву сумнiвних боргiв. (IAS 37) Величина резерву сумнiвних боргiв визначається за методом застосування абсолютної сумнiвної заборгованостi.
Нарахування заробiтної плати працiвникам, її виплату та iншi розрахунки з працюючими проводяться згiдно (IAS 19, IAS 26) та вiдповiдно до чинного законодавства з урахуванням штатного розпису та наказiв товариства.
Облiк операцiй з зовнiшньоекономiчної дiяльностi ведеться згiдно з IAS 21, валютного законодавства та Податкового кодексу України.
Облiк реалiзацiї готової продукцiї, робiт, послуг, товарiв проводиться згiдно з IAS 18, IAS 20 та вiдповiдно до Податкового кодексу України.
Примiтка 5. Основнi засоби
Товариство використовує у виробничiй дiяльностi повнiстю амортизованi основнi засоби первiсною вартiстю 34 759,6 тис грн. При вiдображеннi у фiнансовiй звiтностi первинна вартiсть та знос основних засобiв зменшенi на вартiсть таких актив.
Примiтка 6. Виручка вiд реалiзацiї
Операцiйний дохiд Товариства за звiтний i попереднiй перiоди формувався в основному за рахунок дiяльностi, пов’язаної з виробництвом парових котлiв, крiм котлiв центрального опалення.
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2017 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2016 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2015
Дохiд вiд реалiзацiї готової продукцiї на територiї України 83 046 80 483 27 920
Дохiд вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами територiї України 101 500 237 296 254 260
Дохiд вiд реалiзацiї товару на територiї України 2 412 18 231 20 167
Дохiд вiд реалiзацiї товару за межами територiї України 375 22
Дохiд вiд реалiзацiї послуг на територiї України 1 063 843 44
Дохiд вiд реалiзацiї послуг за межами територiї України 8 459 1 120 481
Всього 196 855 337 995 302 872
Примiтка 7. Iншi операцiйнi доходи
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2017 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2016 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2015
Дохiд вiд реалiзацiї iноземної валюти 8 007 346 0
Дохiд вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв 837 1 100 1947
Дохiд вiд операцiйної оренди 846 846 669
Дохiд вiд оренди обладнання 3 3 6
Дохiд вiд операцiйних курсових рiзниць 36 212 14 787 21 717
Дохiд вiд списання кредиторської заборгованостi 324 0
Iншi доходи 893 1 244 417
Вiдшкодування за теплову енергiю 309 307 246
Нарахованi банком вiдсотки на залишок коштiв 538 3 015 226
Вiдшкодування за електроенергiю 281 280 216
Всього 48 250 21 928 25 444
Примiтка 8. Iншi операцiйнi витрати
Рiк, що закiнчився
31 грудня 2017 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2016 Рiк, що закiнчився
31 грудня 2015
Сумнiвнi борги 1 507 13 018 5 113
Негативнi курсовi рiзницi 39 839 20 941 63 031
Втрати вiд знецiнення запасiв 3 609 9 505 60
Штрафи, пенi 2 670 621 1 673
Утримання бази вiдпочинку 211 236 237
Витрати на вiдрядження 0
Технiчна документацiя 0
Страхування фiнансових ризикiв
Оренда
Науково-дослiднi випробування
Собiвартiсть реалiзованих запасiв 473 581 1635
Лiкарнянi першi 5 днiв 322 681 663
Вiдшкодування по пiльговим, науковим пенсiям 161 153 191
Утримання квартир їх амортизацiя 44 65 84
Допомога працiвникам неоподатковувана 14 34
Нецiльова матерiальна допомога 48 44 34
Вихiдна допомога 10
Ритуальнi послуги 2
Витрати вiд браку 55 10 2
Витрати вiд продажу валюти 33 1 810 326
Транзит тепло/електроенергiї 852 656 460
Утилiзацiя вiдходiв виробництва 6
Приймання дощових та снiгових вод 10
Утримання фельширського здровпункту 3 1 7
Iнтернет 1 9
Благодiйна допомога 205
Коригування ПДВ 22 58 23
Iншi витрати 26 876 219
Всього 50 080 49 273 73 827

Примiтка 9. Виробничi запаси
31 грудня 2017 31 грудня 2016 31 грудня 2015
Матерiали 27 287 24 049 9 432
Комплектуючi 7 139 6 431 10 618
Паливо 90 86 37
Тара 64 65 91
Будiвельнi матерiали 88 24 42
Давальницька сировина 794 843 193
Запаснi частини 726 162 34
Iншi матерiали 229 152 36
МШП 930 1621 1092
Всього 37 347 33 433 21 575
Примiтка 10. Поточна дебiторська заборгованiсть
31 грудня 2017 31 грудня 2016 31 грудня 2015
Заборгованiсть за авансами виданими 10 683 10 437 8437
Заборгованiсть продукцiю, товари, роботи, послуги 108 196 44 342 75918
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 3 809 7 695 7320
Заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 466 7 697 7602
Всього 123 154 70 171 99277
Примiтка 11. Iнша дебiторська заборгованiсть
31 грудня 2017 31 грудня 2016 31 грудня 2015
Поворотна фiнансова допомога 302 425
Аванси виданi по митним послугам 44 1 045 9
Лiкарнянi 51 61 31
Розрахунки з iншими дебiторами 3577 6 176 6 685
Витрати майбутнiх перiодiв 111 170
Вiдрядження 18
Розрахунки за вiдшкодуванням завданих збиткiв 119
Всього 3 809 7 695 7320
Примiтка 12. Власний капiтал
31 грудня 2017 31 грудня 2016 31 грудня 2015
Статутний капiтал 36 822 36 822 36822
Дооцiнка виробничих корпусiв 88 004 90 898 78937
ЦМК залишкова вартiсть 10908 10908 10908
ЦМК нарахований знос 7016 7016 7016
Резервний капiтал 78 967 32 785 11931
Нерозподiлений прибуток 16 705 57 322 26205
Всього 238 422 235 751 171819
Примiтка 13. Короткостроковi кредити банкiв
У складi заборгованостi Товариства за короткостроковими банкiвськими кредитами у сумi 26 238 тис грн (рядок 1600 Балансу Товариства) разом з заборгованiстю перед банкiвськими установами включено заборгованiсть за договором позики пiд 6% рiчних перед нерезидентом рiчних, який не є банкiвською установою, у сумi 450 тис дол США, що в еквiвалентi становить 12630,3 тис грн.
Примiтка 14. Iнша поточна кредиторська заборгованiсть
31 грудня 2017 31 грудня 2016 31 грудня 2015
Поворотна фiнансова допомога 11 000 23 998
Порука
Розрахунки з iншими кредиторами 3 678 509 34
Отриманi аванси не вiд основної дiяльностi
Всього 14 678 509 24032
Примiтка 15. Операцiї з пов’язаними сторонами
На 31 грудня 2016 р та 31 грудня 2017 р Товариство мало такi пов’язанi сторони: ТОВ «Панда-Iнвест». Протягом 2017 року було отримано вiд пов’язаної особи поворотну фiнансову допомогу у розмiрi 11 000 тис грн. Строк повернення 06.10.2018р
Примiтка 16. Безперервнiсть дiяльностi
Фiнансова звiтнiсть складена на основi припущення про безперервнiсть дiяльностi. Згiдно з цим припущенням Товариство розглядається як таке, що продовжуватиме свою дiяльнiсть у близькому майбутньому, не маючи нi намiру, нi потреби лiквiдуватися, припиняти дiяльнiсть або шукати захисту вiд кредиторiв згiдно iз законами або нормативними актами. Вiдповiдно, активи й зобов’язання облiковуються на тiй пiдставi, що суб’єкт господарювання буде здатним продати свої активи й погасити свої зобов’язання за умови звичайної дiяльностi.
Примiтка 17. Подiї пiсля дати балансу
Пiсля дати балансу жодних значних подiй, якi могли б вплинути на здатнiсть Товариства продовжувати свою безперервну дiяльнiсть, або таких, що вимагали б коригування оцiнки балансової вартостi показникiв звiтностi, не сталося.


Генеральный директор _______________ С.О. Крепак
Головний бухгалтер _______________ З.Л. Мозгова

д/н